شرکتهای هواپیمایی پس از بحث و جدلهای ادامهدار، بالاخره پذیرفتند که مسیر بخاری که هواپیماهای جت در ارتفاع بالا به صورت دنبالهای سفید از خود به جا میگذارند، یک مشکل زیست محیطی است.
به گزارش نشریه ساینس اکس، مدیران و صاحبان خطوط هوایی و دانشمندان در حال رسیدن به این توافقاند که تاثیر «پس دمه» (contrails) یا همان مسیر بخارآبی که هواپیماها در ارتفاع بالا ایجاد میکنند، در گرم شدن کره زمین، احتمالا از آنچه قبلا فکر میکردیم، بیشتر است.
پسدمه باعث میشود ابرهایی در جو ایجاد شوند که در ارتفاع بحرانی [Critical altitude/ حداکثر ارتفاعی که در آن توربوشارژرهای موتور میتوانند فشار استاندارد سطح دریا به موتورها را حفظ کنند] که هواپیماهای مسافربری پرواز میکنند، گرما را به دام اندازند. در ارتفاعهایی که هواپیماها به دلیل رقیق بودن هوا کارامدترین پرواز را دارند، پسدمهها راحتتر تشکیل میشوند؛ اما اینکه یک هواپیما مسیر تراکمی بسازد یا نه به عوامل مختلفی از جمله دما، ارتفاع و رطوبت بستگی دارد.
بدترین انواع پسدمه در شب تشکیل میشوند؛ زمانی که زمین بدون نور خورشید، به طور طبیعی خنک میشود و این ابرهای دستساز در آن ارتفاع میتوانند مانع از خروج گرما شوند. البته به معنی آن نیست که پسدمههایی که در طول روز تشکیل میشوند، مضر نیستند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بر اساس مطالعه اتحادیه اروپا که پروازهای خطوط هوایی را بیش از یک دهه بررسی و اندازهگیری کرد، در واقع ابرهای به جا مانده از مسیرهای تراکمی ممکن است در مقایسه با دیاکسید کربن یا سایر گازهای تولیدی از سوخت، در گرم شدن کره زمین تاثیرگذارتر باشند. این بخشی از یک رشته مطالعات نوظهور در علوم آبوهوا به نام «اجبار تابشی موثر» است که بهجای استاندارد قدیمیتر مجموع انتشار دیاکسید کربن، اثر گرمایش کلی را اندازهگیری میکند.
شرکتهای هواپیمایی اکنون در تلاشاند دریابند کدام یک از این پسدمهها برای محیط زیست ضرر بیشتری دارند و هنگام پرواز با جتهای تجاری پر از مسافر برای تعدیل آنها چه کاری میتوان انجام داد.
اندرو چن، متخصص هوانوردی با انرژی پاک موسسه غیرانتفاعی کوه راکی (the Rocky Mountain Institute) میگوید: «تاثیر سفرهای هوایی بر گرمایش جهانی تقریبا دو برابر آن چیزی است که قبلا فکر میکردیم. جالب اینکه خطوط هوایی از مسئله خطوط تراکمی شانه خالی نمیکنند.»
شرکتهای هواپیمایی از جمله آمریکن ایرلاینز و ساوتوست با همکاری گروهی از شرکتهای هوانوردی دیگر و این موسسه تلاش کنند به مشکل مسیرهای تراکمی رسیدگی کنند. خطوط هوایی بزرگ مانند یونایتد، آلاسکا و ویرجین آتلانتیک نیز به همراه شرکتهای هواپیماسازی بویینگ و ایرباس هم در این مطالعات حضور دارند. گوگل ریسرچ نیز بخشی از این تلاش است. این امر پس از آن صورت میگیرد که خطوط هوایی دلتا مستقر در آتلانتا در ماه اکتبر از همکاری خود با موسسه فناوری ماساچوست برای کنترل بدترین مسیرهای تراکم برای گرمایش جهانی خبر داد.
صنعت هواپیمایی در سالهای اخیر اهداف زیستمحیطی بلندپروازانهای را مشخص کرده است؛ هرچند معترف است که بسیاری از فناوریها لازم برای رسیدن به این اهداف هنوز وجود ندارند. امریکن ایرلاینز و ساوت وست متعهد شدهاند تا سال ۲۰۵۰ میزان انتشار گازهای گلخانهای خود را کاملا کاهش دهند.